Amsterdam

Niet voor niets huist circa één derde van de Nederlandse advocaten in Amsterdam. De Zuidas is het decor voor grote klanten en grote deals en de binnenstad is bezaaid met kantoren van de meest uiteenlopende specialisaties. Voor elke jonge advocaat biedt Amsterdam een prachtige uitdaging. Amsterdam is een inspirerende en bruisende stad om te werken en om in te wonen.

We hebben binnen het thema Amsterdam gekozen voor drie subonderwerpen: ondermijning, woningmarkt en toerisme.

Ondermijning

Voor de (jonge) advocaat is Amsterdam een stad waar gevaar op de loer ligt. Concurrentie is moordend, de druk ligt hoog en de verleiding is groot om, zonder vragen te stellen, elke cliënt ten dienst te staan. Het nieuw opgerichte serious crime taskforce zal zich onder meer richten op notarissen en advocaten die zich voor het karretje laten spannen door de onderwereld.

  • Hoe kan de (jonge) advocaat weerstand bieden tegen de druk van het kantoor en van cliënten?
  • Wordt de advocatuur ondermijnd door de stijgende invloed van de criminele wereld?
Woningmarkt

Amsterdam is ook een prachtige plek om te wonen. Geen stad brengt zoveel sfeer, cultuur en subcultuur samen. Het dagleven is altijd interessant, het nachtleven spannend. Temeer is het jammer dat een grachtenpandje niet voor iedereen is weggelegd. De prijzen stijgen nog steeds, alsook het aantal toeristen. Jonge advocaten en hun leeftijdsgenoten zien zich de vraag gesteld of wonen in de binnenstad van Amsterdam nog wel haalbaar is.

  • Hoe kan de segregatie tussen arm- en rijk worden tegengegaan?
  • Moet Amsterdam weerstand bieden tegen het opkopen van Amsterdams vastgoed door (buitenlandse) investeringspartijen?
Toerisme

Amsterdam is ook internationaal populair, zowel voor toeristen als professionals. Amsterdam is een broedplek voor start-ups en scale-ups, multinationals strijken hier neer met hun Europese hoofdkantoor. Ook dit kent een keerzijde. De grote hoeveelheid hotels kunnen de massa’s toeristen niet aan, maar worden bedreigd met faillissement door Airbnb. Uitbreiding van Schiphol is net zo goed onvermijdelijk als onhaalbaar. Taxi’s en trams ruziën met Uber om de rails.

  • Hoe kan Amsterdam maatregelen nemen tegen de overvloed aan toeristen?
  • Moeten we de gevestigde bedrijven beschermen tegen Airbnb, Uber en dergelijken?

Amsterdam heeft voor- en nadelen die de jonge advocaat direct treffen. Het uitgelezen onderwerp dus, voor het congres Justitia. Want ondanks alles, is er geen mooiere plek om advocaat te zijn, dan in Amsterdam.

Website by Webroots