Op vrijdag 24 mei 2019 vanaf 13.15 uur vindt het hoofdprogramma van Justitia 2019 plaats. Op de dag vindt een seminar over Fake News, waarover hieronder meer informatie. De dag wordt traditiegetrouw afgesloten met een lichte noot door een cabaretier.

Hieronder staat een korte biografie van de dagvoorzitter, de diverse sprekers en panelleden. Volg de social media van Stichting Justitia voor meer informatie over het seminar op vrijdag 24 mei!

Dagvoorzitter – Merel Westrik

 

Merel Westrik is niet alleen De Mol, maar ze is ook de dagvoorzitter op het Justitiacongres 2019!

Als kundig onderzoeksjournaliste en presentatrice van het dagelijks nieuws is de opkomende invloed van Fake News Merel niet vreemd. Op vrijdag 24 mei zal Merel Westrik het seminar en de paneldiscussie als dagvoorzitter in goede banen leiden. Dat mag je niet missen!

 

 

 

Madeleine de Cock Buning

 

Prof. mr. dr. Madeleine de Cock Buning is voorzitter van het Commissariaat voor de Media en collegelid sinds juli 2009. De Cock Buning is ook hoogleraar Auteurs- en Mediarecht aan de Universiteit Utrecht. Zij is ook benoemd als hoogleraar aan de School of Transnational Governance van het European University Institute (STG/EUI) in Florence.

Zij bekleedt diverse nevenfuncties, onder meer die van raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof ‘s-Gravenhage en voorzitter van de adviescommissie Auteursrecht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Sinds 15 januari 2018 is De Cock Buning voorzitter van de High-Level Group on Fake News and online disinformation van de Europese Commissie. Sinds 1 mei 2018 is De Cock Buning benoemd tot bestuurslid van het Rathenau Instituut. Van 1 januari 2016 tot 1 januari 2018 was zij voorzitter van de European Regulators Group for Audiovisual Media Services (ERGA).

 

 

Wouter Kurpershoek

 

Wouter Kurpershoek is al meer dan 25 jaar een bekend gezicht op de Nederlandse televisie. Hij stond als verslaggever voor de publieke omroep vooraan bij vrijwel alle crises in binnen- en buitenland: van de Bijlmermeerramp en de brand in Volendam tot oorlogen in voormalig Joegoslavië, Afrika en het Midden-Oosten. U kent hem ook als correspondent voor het NOS Journaal in Washington waar hij als eerste en enige Nederlandse journalist een Amerikaanse president (President George W. Bush) in het Witte Huis interviewde.

Met zijn betrouwbare uitstraling was Wouter in tijden van onrust vaak een baken van rust voor televisiekijkend Nederland.

 Hij heeft talloze keren in extreme situaties een crisis moeten terugbrengen tot de kern. Wouter is daardoor gefascineerd geraakt door het doodserieuze spel dat hoofdrolspelers binnen een crisis gedwongen met elkaar moeten spelen. Met zijn enorme ervaring voorkomt hij dat de falende communicatie een ramp wordt in plaats van de crisis zelf.

Panelleden

Floris Bakels

Floris Bakels is een gerenommeerde rechter en specialist in het burgerlijk recht. Hij is begonnen als rechter bij de rechtbank Haarlem en, nadat hij raadsheer voor het Gerechtshof Amsterdam en Advocaat-Generaal is geweest, 14 jaar raadsheer in de Hoge Raad der Nederlanden geweest (2012-2017 vice-president). Inmiddels is hij sinds 2017 voorzieningenrechter bij de rechtbank Amsterdam.

Naast deze carrière bij de rechterlijke macht is Floris Bakels sinds 2006 verbonden aan de VU als hoogleraar methodologie van het privaatrecht.

Emiel Jurjens

Emiel staat media en journalisten bij in spraakmakende rechtszaken waar de vrijheid van meningsuiting centraal staat. Daarnaast heeft hij ruime ervaring met het beslechten van commerciële geschillen waar media bij betrokken zijn en zaken waar intellectuele eigendomsrechten en/of grondrechten in het geding zijn.

Emiel is één van de experts die Nederlandse en internationale media en online platforms adviseert over mediaregulering en handhaving.

Lucas Noyon

Lucas Noyon is promovendus aan de Universiteit Leiden. Hij doet daar onderzoek naar de ‘dialoog tussen de publieke opinie en de strafrechtspleging’. Hierbij heeft hij bijzondere aandacht voor de manier waarop het Openbaar Ministerie omgaat met geluiden uit de samenleving en (bij)sturing geeft aan alles dat verschijnt in (sociale) media.

Lucas is afgestudeerd in het strafrecht en de sociale wetenschappen en naast zijn promotieonderzoek ook actief als docent in het binnen- en buitenland.

Website by Webroots