Seminar

Op vrijdag 25 mei 2018 zal het seminar van Justitia plaatsvinden in theater Tuschinski. De dag staat onder leiding van de hoofdredacteur van Quote en winnaar van de Slimste Mens Sander Schimmelpenninck. Verschillende sprekers zullen het thema ‘Datamania’ vanuit diverse invalshoeken belichten. Zo zal prof. Viktor Mayer-Schönberger ingaan op (de toekomst) van big data in onze samenleving en bespreekt prof. mr. Lokke Moerel de (privacy) gevaren van big data. Erik de Jong en Sanne Maasakkers, cybersecurityspecialisten bij Fox-IT zullen tot slot een live hackdemonstratie verzorgen. Het Seminar wordt afgesloten door cabaretier Martijn Kardol.

Sander Schimmelpenninck

Sander Schimmelpenninck (1984) studeerde Rechten in Rotterdam en Milaan. Na met frisse tegenzin als advocaat op de Zuidas rondgelopen te hebben, gooide hij het over een andere boeg en begon in 2012 te ondernemen. Sinds september 2013 combineert hij het ondernemen met het parttime redacteurschap bij Quote, waar hij in november 2016 werd benoemd tot hoofdredacteur. Al snel werd hij veelgevraagd opiniemaker aan de bekende tafels van De Wereld Draait Door en Jinek én won hij in 2018 het tv-programma De Slimste Mens.

Viktor Mayer-Schönberger

Viktor Mayer-Schönberger is professor op het gebied van internet governance en regulering aan het Oxford Internet Institute / Oxford University. He heeft in totaal tien boeken geschreven waaronder de internationale bestsellers “Reinventing Capitalism” (samen met Thomas Ramge, in Nederland uitgegeven onder de titel ‘de Data Economie’), “Big Data” (met Kenneth Cukier, in Nederland uitgegeven onder de titel ‘de Big Data Revolutie’) en het bekroonde “Delete: The Virtue of Forgetting in the Digital Age”. Hij is ook de auteur van meer dan honderd artikelen en hoofdstukken in boeken over de governance van informatie.  Viktor Mayer-Schönberger geeft regelmatig lezingen en wordt benaderd als expert door media wereldwijd. Viktor Mayer-Schönberger en zijn werk zijn onder meer besproken in de New York Times, Wall Street Journal, Financial Times, The Economist, Nature, Science, BBC, WIRED. In Nederland was hij recent nog te gast bij Buitenhof. Hij is ook bestuurder van stichtingen, denktanks en organisaties die zich richten op onderzoek naar de informatie-economie en adviseert overheden, het bedrijfsleven en NGO’s over de nieuwe economie en vraagstukken met betrekking tot informatie in de maatschappij.

Lokke Moerel

Lokke Moerel is professor in wereldwijd ICT recht aan de Tilburg University en senior of counsel bij Morrison & Foerster in Berlijn. Dankzij haar werk voor grote Amerikaanse techgiganten met betrekking tot privacy en ethische vraagstukken is zij een expert op het gebied van big data en kunstmatige intelligentie. In 2016 werd Lokke Moerel aangewezen als co-auteur van het jaarlijkse advies aan de Nederlandse overheid namens de Orde van Advocaten (onder auspiciën van de Hoge Raad) op het gebied van big data en de ‘internet of things’.

Lokke is lid van de Nederlandse Cyber Security Raad (het adviesorgaan van het Nederlandse kabinet op het gebied van cybersecurity) en wordt doorlopend genoemd als leider op het gebied van databeveilingsrecht in Legal 500 en Chambers Global (“She has a formidable reputation in the field of data protection”). In 2018 ontving Lokke de International Law Office Client Choice Award als beste internet- & technologieadvocaat in Duitsland.

Jan Scholtes

Jan Scholtes is Chairman en Chief Strategy Officer van ZyLAB. Scholtes was als ZyLAB’s President en CEO van 1989 tot 2009 betrokken bij het inzetten van e-discovery software bij onder andere de Oorlogsmisdaden Tribunalen van de VN, de FBI-Enron onderzoeken, het Witte Huis en duizenden andere gebruikers wereldwijd.

Voordat hij in 1989 bij ZyLAB begon, was Scholtes luitenant bij de inlichtingendienst van de Koninklijke Nederlandse Marine. Scholtes is ingenieur (ir.) in de Informatica (TU Delft), doctor in ‘Computational Linguistics’ (Universiteit van Amsterdam) en bekleedt sinds 2008 de buitengewone leerstoel ‘Text Mining’ van de faculteit “Data Sciences and Knowledge Engineering” in de Artificial Intelligence groep van de Universiteit van Maastricht.

ZyLAB is een bedrijf dat gebruik maakt van de nieuwste technieken uit de wereld van Artificial Intelligence en Data Science om waarheidsvinding te faciliteren en hoopt daarmee er voor te zorgen dat bijvoorbeeld advocatenkantoren slimmer en beter werken en concurrerender worden.

Erik de Jong

Erik de Jong, Chief Research Officer bij Fox -IT, is een security professional met 20 jaar ervaring op het gebied van informatiebeveiliging. In zijn huidige functie vormt Erik het onderzoek naar de trends in dreiging, incident en kwetsbaarheid. Eerder was hij verantwoordelijk voor het Fox-IT security research team: de jacht naar, en het toepassen van intelligentie. Voorafgaand daaraan runde hij FoxCERT, Fox-IT’s computer security incident response team. Eerder heeft Erik functies bekleed als incident handler en veiligheidsadviseur voor de Nederlandse National Cyber ​​Security Center. Daar was hij projectleider om de processen voor de Cyber ​​Security Assessment Nederland te bootstrappen en heeft hij meegeschreven aan de eerste editie in 2011. Zijn eerste stappen in de wereld van security vonden plaats bij McAfee, pre-2000 en pre-ILOVEYOU. Dat waren nog eens tijden.

Sanne Maasakkers

Sanne Maasakkers, Security Expert bij Fox-IT, is al sinds de basisschool bezig met programmeren en het maken van websites. Haar passie voor cybersecurity ontstond bij het beveiligen van deze websites. In haar huidige functie bij Fox-IT en vrije tijd houdt Sanne zich voornamelijk bezig met code reviews en het ethisch hacken van bedrijven, om zo kwaadwillende hackers voor te zijn. Ook zet zij zich actief in for a more secure society, bijvoorbeeld tijdens het geven van awareness trainingen, hackdemo’s en gastcolleges.

Martijn Kardol

De “uitstekende verteller met een grote theatrale trukendoos” (Volkskrant). Martijn Kardol, won in één theaterseizoen alle prijzen op het Leids Cabaret Festival en Groninger Studenten Cabaret Festival. Iets wat nog geen cabaretier ooit eerder is gelukt. Het NRC noemde hem “indrukwekkend” en Dagblad van het Noorden “een geweldige winnaar”. Naast cabaretier is Martijn radiomaker bij 3FM en heeft hij een radiocolumn in de ochtendshow van Domien Verschuuren. Ook studeerde hij, zonder specifieke reden, Zweeds en sociologie.

Na afloop van het seminar zal de borrel worden opgeluisterd door het ‘Marie-Claire Vet-Beerkens Trio’. Het Marie-Claire Vet-Beerkens Trio bestaat uit pianist, Jelle van der Meulen, saxofonist, Donald Simoen en zangeres, Marie-Claire Vet-Beerkens. Samen spelen zij een combinatie van klassieke en moderne jazz nummers. Alle drie zijn zij afgestudeerd aan het Conservatorium. Marie-Claire Vet-Beerkens heeft daarnaast in 2017  haar bachelor rechten afgerond aan de Universiteit Utrecht. Dit jaar heeft zij stage gelopen bij Lexence en Allen & Overy. Momenteel werkt zij bij JINC, een non-profit organisatie, waarna zij stage zal lopen bij Loyens & Loeff. In september zal zij starten met haar master Ondernemingsrecht.

Website by Webroots