Big data en algoritmes hebben in toenemende mate invloed op ons dagelijks leven. Ook de toepassingen van deze big data in de toekomst van de advocatuur zijn ongekend.  Waar eerst een due diligence voor een M&A-transactie dagen in een kamer werd gedaan, kan nu met behulp van e-discovery software de computer efficiënter filteren welke stukken relevant zijn. Maar er is meer. Met predictive technology kan op grond van jurisprudentie over een bepaald onderwerp worden bepaald welke argumenten het meest effectief zijn en welke literatuur hierbij het meest relevant is. Vervolgens kan geanalyseerd worden welke manier van pleiten, schrijven of onderhandelen het beste werkt en wat de kans is om een rechtszaak ook daadwerkelijk te winnen. Kortom, big data technologie biedt ongekende mogelijkheden bij het moderniseren van advocatenpraktijken en het creëren van kaders om efficiënter te werken en meer waarde uit informatie te halen.

Maar ondanks deze beloftes liggen er ook gevaren op de loer.  Wat gebeurt er met de big data als zij in verkeerde handen komen? Leidt de continue jacht naar big data niet tot George Orwell’s “Big Brother”-samenleving? Dankzij Snowden weten we bijvoorbeeld dat de Amerikaanse regering miljoenen telefoontjes, e-mails en Facebookberichten van Amerikanen en buitenlanders opslaat. China bouwt aan een staatssurveillancemachine waarin met behulp van kunstmatige intelligentie, data-analyse, stem- en gezichtsherkenning worden databanken aangelegd om gedrag van burgers digitaal te beoordelen en in de gaten te houden. Heb je niets te verbergen? Valt bij jou niets te halen? Zelfs als je zelf denkt oninteressant te zijn voor Big Brother, kan die persoonlijke informatie ooit interessant worden voor concurrenten, afpersers of politieke tegenstanders.

Ook de Nederlandse overheid houdt haar burgers op steeds meer manieren in de gaten: we worden geregistreerd, geanalyseerd en gelabeld. “(Het) wordt […] voor burgers vrijwel onmogelijk zich te onttrekken aan de informatie die over hen wordt verzameld, bewerkt en uitgewisseld,” aldus de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Met de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (de Sleepwet) wordt het mogelijk om op grote schaal online communicatie af te luisteren en geautomatiseerde apparaten te hacken, ook zonder voorafgaande analyse door de veiligheidsdiensten. Wie houdt toezicht op de technologie, de juistheid, volledigheid en rechtmatigheid van deze algoritmes? Maakt de Sleepwet, ondanks haar aanvullende waarborgen voor advocaten, geen inbreuk op het verschoningsrecht van advocaten? En nog belangrijker, hoe veilig ga jij om met vertrouwelijke gegevens?

Tijdens Justitia zullen deze aspecten van ‘Datamania’ centraal staan. Verschillende sprekers zullen stilstaan bij de vele mogelijkheden van big data voor de advocatuur, de actuele discussie over de Sleepwet in Nederland, de “Big Brother” gevaren die het verzamelen van big data teweeg brengt en de eenvoud van het hacken van persoonlijke accounts en gegevens.

Website by Webroots