Theater Tuschinski

Het seminar van Justitia zal op vrijdag 25 mei 2018 plaatsvinden in Theater Tuschinski.

Het Tuschinski Theater werd in opdracht van Abraham Icek Tuschinski gebouwd en is op 28 oktober 1921 geopend. Het gebouw is een ontwerp van de architect Hijman Louis de Jong. Het Tuschinski Theater werd gebouwd in enkele verschillende stijlen, waaronder Amsterdamse School, Jugendstil en Art Deco. De kosten voor de bouw bedroegen ongeveer vier miljoen gulden.

De rijk gedecoreerde gevel in de opvallende, geheel eigen bouwstijl — wellicht nog het best betiteld met “Art Deco van Theater Tuschinski” — is geheel bekleed met geglazuurde tegels en keramische sculpturen, her en der verfraaid met smeedijzeren decoraties en lampen van de hand van Barend Jordens. De oosters aandoende architectuur van de voorgevel had met zijn markante torens een adverterende functie: het was bedoeld om het publiek binnen te leiden in een illusoire wereld, waar het weelderige interieur diende als passende omgeving voor de aanstonds onder begeleiding van filmorgel en theaterorkest getoonde filmbeelden en variéténummers.

Niet alleen op bouwkundig en decoratief gebied werd het theater heel bijzonder. Ook de elektrotechnische installatie was zijn tijd vooruit en met het revolutionaire verwarmings- en ventilatiesysteem werd op alle plekken in het theater de temperatuur gelijk gehouden.

De belangrijkste eis van Tuschinski was het balkon. Hij wilde 2 balkons die 7 meter de zaal instaken en die zonder palen moesten worden ondersteund. Of zoals Abraham Tuschinski zei: “Kein paal ien main zaal!”.

In de Tweede Wereldoorlog kwam het gebouw in Duitse handen. Het werd toen Tivoli genoemd.

In de periode 2000-2002 vond een ingrijpende restauratie plaats, eerst van het exterieur, daarna van het interieur. Uitgangspunt van deze ingrijpende en kostbare restauratie was het filmtheater zoals dat ten tijde van Abraham Tuschinski ontstond. Het bijzondere Wurlitzer orgel is in 2011 gerestaureerd en wordt nu weer gebruikt voor zwijgende films en orgelconcerten. In oktober 2012 werd het geluidssysteem van de grote zaal vernieuwd en geüpgrade naar Dolby 7.1.

Website by Webroots